Stress er uundgåeligt i den verden, vi lever i i dag, derfor er det vigtigt, at man finder måder, hvorpå man kan stresse af og reducere og forebygge stressede situationer. Men hvad er stress egentligt? Selve ordet stress kommer af latin og betyder “at stringere”, hvilket betyder at stramme eller snørre til. Dermed henviser det til en situation, hvor en person føler sig trængt op i en krog pga. pressede omgivelser. Stress kan derfor defineres som en belastningstilstand, hvor belastningen kan komme fra omgivelserne eller en selv. Det er vigtigt at huske på at stress kan ramme alle og at, det hverken er et udtryk for dovenskab eller en svag karakter. Selvom stress er noget, der rammer rigtig mange danskere hvert år, er der råd at hente. Der er nemlig nogle ting, man selv kan gøre for at forebygge og behandle stress. Her følger fem gode råd, som man kan følge i sin dagligdag, for at stresse af.
1. Identificer dine kilder til stress
Det første skridt, man skal tage for at få styr på ens stress, er at identificere kilden til den. Ofte er den bedste kur mod problemer blot at få dem identificeret og italesat. Den bedste måde, man kan identificere sine stresskilder på, er at tage hen til ens rolige sted – et sted, hvor man kan slappe af uden at blive forstyrret. Ofte er naturen et godt sted at tænke. Når man har fundet sit rolige sted, så kan man begynde at nedskrive ens tanker på et stykke papir for herefter grundigt at tænke over dem og forsøge at forstå hvorfor det er, disse ting stresser en. Når man har identificeret ens stresskilder er det derefter utroligt vigtigt, at man finder ud af, hvordan man skal håndtere dem. Det hælper ikke at stikke af fra problemerne og tro, at de løser sig selv.
2. Effektiv planlægning
Når man er stresset kan en af grundene være, at man simpelthen har for mange ting at tænke på og for mange ting, man skal nå. Derfor kan en rigtig god ide være at planlægge ens uge helt ned til nederste detalje. Dermed har man overblik over, hvornår man kan slappe af, og hvornår man ikke skal sige ja til ekstra opgaver. Dermed kan man få mere overskud til interesser, kvalitetstid med familie og venner og som en sidegevinst øges ens produktivitet, hvilket også kan hjælpe til at reducere stress. Det er vigtigt at huske også at planlægge tid til aktiviteter, man nyder. Det skal ikke alt sammen være arbejde uden sjov. En god ide med planlægningen er endvidere at prioritere aktiviteterne og pligter efter vigtighed.Dette er en god ide, da man simpelthen ikke kan nå alt det, man gerne vil, og derfor er det dumt at starte med de ting, der har lavest prioritet. Prioritering vil skabe overblik og øget produktivitet og dermed give ekstra tid.
3. Slap af
Når man er stresset er det vigtigt at man husker at tage sig tid til at slappe af og pleje sig selv – både krop og sjæl. Hvis man fx har fulgt råd 2 og planlagt ens uge, har man også helt styr over, hvornår man har tid til at slappe af og hvornår, man ikke har. Når tiden er sat af til at slappe af er det meget vigtigt, at man slapper af og ikke bliver forstyrret af støj fra fx mobiltelefon eller andet. Udover at overholde ens “fritid”, så kan det at slappe af også betyde, at man fx en gang om ugen “glemmer” de huslige pligter som fx madlavning og forkæler sig selv med fx lidt københavnsk take away. Hvad man vælger at slappe af med afhænger meget af ens identificerende stress kilder og håndtering, for hvis madlavning får en til at slappe af, så er det måske ikke det, man skal fravælge men istedet noget andet.
4. Lær at sige fra og kun gøre en ting af gange
Nej – ordet nej er et utroligt svært ord at sige for mange danskere i dag. Stresset eller ej, så er det utroligt vigtigt, at man lærer at sige nej og lade være med at overbebyrde sig selv. Hvis man tager for meget på sig, skaber man stress. Man kan med fordel bestemme i planlægningsprocessen, hvilke prioriteter man skal sige nej til. Dermed er det nemt at sige nej, når spørgsmålet kommer. Ved at lære at sige nej, får man mere tid og overskud til at lave de ting, man brænder for og i sidste ende mere overskud og energi.
5. Kvalitetstid under dynen
Det sidste gode råd til at stresse af handler om afstresning i soveværelset. Onani er her et godt afstressende middel, da en orgasme udløser endorfiner, der får kroppen til at slappe af. Onani er sundt for både krop og sjæl og megen forskning tyder på, at det er stress reducerende. Læs evt. artiklen 10 ting du ikke ved om onani, for at se flere fordele ved at tilfredsstille sig selv.
Hvis man følger fem ovenstående råd til at stresse af, er man godt på vej til at forebygge eller reducere ens stresskilder, og det er aldrig for sent at starte . Husk at stoppe op og nyd livet i stedet for at leve det gennem en stresset hverdag.
Skriv et svar