Varmeøkonomi er et nyere ord i den danske ordbog, men er noget de fleste husejere er blevet tvunget til at tage stilling til over de sidste 10 års tid. Tiderne med højt forbrug er ovre og de fleste af os sparer hvor vi kan. Én af de udgifter der er steget samtidig med at vi er blevet mere sparsommelige og kriseramte er udgiften til opvarmning af boligen.
En rigtig stor del af danskerne boligopvarmning er baseret på afbrænding af fossile brændstoffer som olie og gas og netop prisen på disse fossiler er støt stigende på verdensplan – en udvikling, der ikke har udsigt til at vende. Det er der naturligvis en god grund til: der bliver færre og færre af dem, efterhånden som vi i højere og højere grad udvinder og forbruger jordens naturlige skatte.
Selvom der er forsøg med mange typer af mere vedvarende energi som f.eks. vind-, vand- og solenergi, så må vi bare erkende at en stor del af os stadig er afhængig af et oliefyr, og at det nok vil være sådan i mange år frem. Derfor er det vigtigt at begynde at kigge på hvordan man kan sænke forbruget af fyringsolie og hvordan man kan spare på både penge og miljø som ejer af et oliefyr.
Spar op til 4% med højkvalitetsolie
Noget af det bedste du kan gøre, hvis du er afhængig af et oliefyr, er at skifte den almindelige fyringsolie ud med den såkaldte højkvalitetsolie. Mange olieselskaber har den, men for eksemplets skyld tager vi udgangspunkt i Comfort fyringsolien fra Q8, der er et glimrende eksempel på det vi kender som højkvalitetsolie til oliefyr.
Det der for den største del giver besparelsen er at der er en sodreducerende effekt i olien, der gør at den ikke afsætter nær så meget sod som de andre olier gør. I et oliefyr, brænder man jo olien af og udvinder varmen fra denne afbrænding. Når fyringsolie brænder, dannes der sod. Denne sod sætter sig indvendigt i kedlen og jo mere sod der sidder derinde, jo mere olie bruges der – og jo dyrere bliver det at opvarme boligen.
Det er helt op til 4% forskel det gør. 4% lyder af lidt, men det er det ikke, hvis du kigger på, hvad det koster at varme dit hus op over en lang, kold vinter.
Også godt for miljøet
Det er ikke kun godt for din pengepung at skifte til højkvalitetsolie, det er også godt for miljøet og dermed godt for os alle her på jorden. Når soden mindskes i oliefyret, så udledes der også mindre røggas med forurenende stoffer ud af skorstenen på dit hus. Det er altid win-win, når man kan spare både miljøet og på pengene i samme omgang. Ja tak til det.
En sidste fordel ved denne type af fyringsolie er, at den er mindre hård ved fyret, der dermed holder i flere år end ellers. Endnu en måde at spare penge på den lange bane.
Hvad kan jeg ellers gøre?
4% rabat på varmeregningen er helt sikkert værd at tage med, men hvad nu, hvis du gerne vil spare endnu mere på den dyre varme, hvad så? Der er to veje, du kan gå. Den ene handler om at handle fyringsolien så billig som mulig. Dette kan du gøre ved bl.a. at
- Handle online og få webrabat
- Købe stort ind og få mængderabat på olien
Den anden vej handler om isolering af din bolig. Du kan købe fyringsolie med rabat alt det du vil, hvis varmen fiser lige ud af et utæt hus med kolde vægge. Har du oliefyr som varmekilde er det ikke mindre vigtigt at sørge for et velisoleret hus, hvor du ikke fyrer for fuglene, som den gamle talemåde siger.
Skriv et svar