Mange små iværksættere starter – meget fornuftigt – ud med et hjemmekontor.
Med tid rykker de ud, men ved starten, hvor pengene er små, er det fornuftigt at starte kontoret hjemme.
Dette er dog også med en række spændende spørgsmål til følge, herunder selvfølgeligt især – hvor mange af mine ting må jeg så fradrage som en udgift til virksomheden?
Lige pludseligt er det jo ikke kun dig, men også din virksomhed, der bor hjemme – og derved også virksomheden, der fx bruger toiletpapir.
Forbehold: Find en revisor
Før vi kommer med nogle svar vil vi starte med at sige, du bør alliere dig med en revisor. Du kan finde en billig revisor med JUF.dk ved at indhente 3 tilbud med linket.
Reglerne kan ændre sig og du kan alene være sikker ved at benytte dig af professionel bistand.
Når det er sagt vil vi gerne komme med et par bud.
Husleje
Hvis virksomheden ikke har et særskilt rum, altså et kontor, har du ikke mulighed for at fradrage noget.
Har virksomheden sit eget rum har du dog mulighed for at lave en lejekontrakt mellem dig og virksomheden og derved ”leje et værelse ud til dig selv” – men dog som fradragsberettiget udgift
Vær opmærksom på, at det her er et område, der af mange små virksomheder bliver misbrugt. Har din virksomhed adresse samme sted som privat vækker du SKATs interesse og du skal derfor have orden i dine ting. Er kontorværelset kun 1/3 af din lejlighed kan den fradragsberettigede del heller ikke udgøre mere end den tredjedel.
Internet og mobil
Din virksomhed fungerer næppe uden internet og mobiltelefon.
Har din virksomhed sin egen mobiltelefon og sit eget mobilabonnement er det nemt nok – så kan du fradrage det. Og du behøver ikke at bekymre dig om multimedieskat, med mindre du stiller disse ting til rådighed for dig selv privat.
I forhold til internettet vil dette være delt. Her skal du ud at godtgøre, hvor meget af internettet der reelt bruges af virksomheden – et forsigtigt estimat kunne være 40 %. Det betyder herved, at du har mulighed for også at fradrage 40 % af udgiften til internetabonnement. Er du i tvivl om dit bredbåndsabonnement måske er til den dyre side kan du se en sammenligning over bredbåndspriser her.
Mad
Hvorvidt du kan fradrage mad bør have sit eget indlæg, men et par af grundtrækkene får du her:
- Mad er som udgangspunkt ikke fradragsberettiget, det vil sige din middagsmad når du sidder hjemme betaler du selv for
- Er du til møde eller anden repræsentation kan du fradrage maden og en del af momsen
- Stiller du maden til rådighed for medarbejdere beskattes de af dette (men så sidder du næppe derhjemme)
Og der er en masse andre regler, vi ikke vil redegøre for i dette indlæg – tag i stedet kontakt til en billig bogholder og få eventuelt fremadrettet hjælp til at bogføre dine bilag og klargøre regnskabet til din revisor.
Indkøb af computer og anden IT
Et spørgsmål der også er relevant for mange iværksættere er hvorvidt de må fratrække fx indkøbet af en ny computer.
Svaret er ja i det tilfælde, computeren skal bruges (alene) af virksomheden.
Skal du bruge en ny computer delvist til din virksomhed og delvist til studiet kan du også kun delvist fratrække computeren som tilfældet var med dit internet længere oppe.
Føler du ikke at du har råd til en bogholder kan du overveje at benytte din kommunes gratis tilbud til iværksættere. De fleste kommuner har nogle udmærkede programmer til de, der gerne vil starte – og sidder du i Danmarks eneste kommune hvor det ikke er tilfældet kan du passende overveje at rykke teltpælene op. 🙂
Stil eventuelt spørgsmål til præcise bogføringstekniske dispositioner på et forum som hos E-conomic hvor kyndige revisorer sidder klar til at hjælpe. Bruger du Billy’s Billing som regnskabsprogram er der support hver dag, weekend inklusive, fra 9-21.
Skriv et svar