Ikke blot et år fyldt med sport, men ligeledes et år fyldt med sportsfortællinger på det store lærred, er ved at være slut.
Selvom sportsfilm nogle gange holder sig til letgenkendelige handlingsforløb, synes budskabet om motivation, determination og personlig udvikling at være universale. For gode sportsfortællinger handler naturligvis om mere end bare sport – de omhandler konflikter, som vi kan genkende fra vores egen hverdag.
Vi har hevet nogle af vores egne 2016-favoritter frem, og forklarer i det følgende, hvorfor de er værd at se.
1. The Phenom
Enhver sportsgren synes at handle lige så meget om atleternes fysiske såvel som psykologiske tilstand. Det er netop disse indre følelsesmæssige landskaber, som udforskes i dramaet, The Phenom.
Major League-pitcheren, Hopper Gibson spillet af Johnny Simmons har på de seneste ikke formået at leve op til hverken holdets eller farens forventninger. Derfor sendes han ned i Minor League, hvor han samtidig begynder at besøge en sportspsykolog og konfrontere sine indre konflikter og usikkerheder.
I sidste ende er det en opløftende fortælling, som undgår at placere skylden hos bestemte personer, men snarere skaber forståelse mellem filmens forskellige karakterer og deres baggrunde.
Det er en elegant og afdæmpet sportsfilm, eller som Voice Village skrev: ”The Phenom udfolder sig som en serie af stille, skarpe samtaler, der udstiller de subtile, indsigtsfulde optrædener.”
2. Eddie the Eagle
Denne farverige, letflyvende film, skabt i 1980’ernes ånd, er baseret på Eddie Edwards’ liv.
I 1988 blev Edwards den første til at repræsentere England ved de Olymiske Lege. Han er langt fra din typiske sportshelt. Først og fremmest synes han at mangle et grundlæggende element: Sportslige evner. Men med hjælp fra den rebelske træner spillet af Hugh Jackman trodser han omgivelsernes kritik og skepticisme.
Det er en fortælling om evindelig gåpåmod. ”En meget sjov, oprigtig følelsesladet og uendelig godmodig,” skrev Total Film.
3. I am Bolt
”I am Bolt” er en dokumentarfilm, der følger verdens hurtigste mand, Usain Bolts, vej til succes. Bolt fortæller om sin barndom, tidlige træning samt berømmelsen, der fulgte.
”Jeg ville få folk til at se, hvad jeg gik igennem for at blive den, jeg er i dag,” sagde Bolt selv om filmen.
Der er ingen tvivl om, at Bolt charme og determination kommer til udtryk i denne motiverende fortælling.
2017 bliver i øvrigt Bolts sidste år som sprinter, inden han indstiller sin karriere. Hos bet365 kan du holde styr på hans resterende løb, og her kan du også spille på deres udfald.
4. Bleed for this
Vinny “The Pazmanian Devil” Pazienza spillet af Miles Teller er en lokal bokser, der opnåede succes og berømmelse, efter at han vandt to VM-kampe. Men en næsten fatal bilulykke efterlader Vinny med en brækket hals og drømme, der synes uendelig fjerne.
”Bleed for this” er fortællingen om, hvordan Vinny forsøger at generobre sine drømme – en kamp, der i sidste ende vil kulminere i en boksekamp, der handler om mere end bare et sportsresultat.
”Miles Teller giver sin karrieres bedste optræden som den utrættelige Vinny ”The Pazmanian Devil” Pazlenza, og scriptforfatteren/instruktøren, Ben Younger, leverer en af de bedste boksefilm i dette årti,” skrev Chicago Sun-Times.
Skriv et svar