Der er gået mode i at spise street food, og det er med god grund. Denne slags madkultur har gjort det billigt at prøve nogle af de største delikatesser fra hele verden. I Danmark har man også den mulighed. Der kommer nemlig i stigende grad flere madboder i de danske gader. Specielt i København og Århus er der rig mulighed for at prøve mad fra hele verden i de små boder. Disse to byer vil næsten altid byde på streetfood fra omverdenen. Nogle gange er dog bedre end andre, hvis man virkelig gerne vil have et stort udbud af gademad. Her kan det være en rigtig god idé at besøge storbyerne under de såkaldte gademadsfestivaller. Et godt eksempel på dette er Copenhagen Streetfood Festival. Her er udbuddet i høj grad forstørret, og derfor er dog også bedre muligheder for at smage god mad.
Hvis du finder frem til en af de populære festivaller, skal du også have en god fornemmelse for, hvad der kan være værd at smage. Der er som udgangspunkt et par klassikere, som helt klart er værd at prøve:
- Crêpe eller tortillas er en af de lækreste typer street food
- Du kan også få kinesiske dumplings, som er et kæmpe hit i asien
- Hvis du er mere til Sydeuropa kan du prøve Tapas
- Der findes også gode danske bud på gademad
Start din street food oplevelse med mad i pandekageform
En af de største klassikere, når det kommer til mad, der kan laves fra små boder, er madpandekager. På danske madfestivaller kan du prøve mange forskellige typer. Her vil der helt sikkert være mulighed for at prøve de franske crêpes, der byder på pandekager med is og nutella, banan, peanutbutter eller noget helt andet. Dessertpandekagen kan laves på mange måder. Der er også mulighed for at prøve mere mættende madpandekager. Det kan for eksempel være den franske tortilla, der typisk fyldes med oksekød eller kylling i en lækker marinade.
Gademad fra Kina er en stor delikatesse
En klar fordel, hvis du gerne vil smage noget nyt og lækkert, er at besøge det kinesiske køkken. Her kan du prøve de såkaldte dumplings. Denne ret er skabt til gadebilledet, og derfor er den også uundgåelig, hvis du går en tur i Beijing eller Hong Kong. Her har man en fars af svin, okse eller grøntsager, som man pakker ind i filodej. Denne steges enten på panden i olie, så den bliver lækker og sprød, men den kan også koges. Begge versioner dybbes i soya eller sød-sur sovs. Velbekomme!
Prøv den spanske gademadsret tapas
Tapas har for alvor indtaget de danske restauranter i det sidste årti. Derfor er der også rig mulighed for at prøve den kendte spanske gademad, hvis du besøger en af de danske streetfood-festivaller eller kulturelle events så som Århus festuge, hvor byen i år kunne smage på et vælg af delikatesser fra hele verden. Du kan med fordel blande en masse forskellige delikatesser fra Spanien for at få den største madoplevelse. Hele ideen bag retten er nemlig, at man får en masse forskellige smagsindtryk. Derfor må du endelig vælge de retter, som du finder interessante.
Danskerne kan også lave god street food
Der er selvfølgelig også god mulighed for at prøve danske specialiteter på gademads-festivallerne. Her kan du for eksempel prøve en luksus version af den klassiske hot dog, der blandt andet indeholder trøfler. Der er dog også mulighed for at prøve andre danske bud på gademad. Du kan eksempelvis prøve den traditionelle ret smørrebrød, som langt de fleste danskere nok har gjort sig godt bekendt med. Uanset hvad er du garanteret, at der vil være mad, som du kan lide, hvis du besøger en af de store street food festivaller.
Skriv et svar