Vi kommer alle til skade fra tid til anden. Ja nogle af os kommer endda mere til skade end andre, og da de fleste ulykker nu engang sker i hjemmet, så er det derfor også vigtigt at have de vigtigste redskaber liggende i hjemmet, så du kan hjælpe dig selv eller familien, hvis ulykken sker.
I dag vil jeg derfor komme med nogle råd til, hvad du bør have liggende i dit hjemmeapotek, så du er forberedt på de “mindste” ulykker.
Hvorfor have et hjemmeapotek?
Når ulykken er ude, er det rart at være forberedt. Mange ulykker sker i hjemmet, og derfor er det altid smart at have nogle små hjælpemidler derhjemme. Hvis du er klar til at håndtere en skade når den sker, vil følgerne af skaden blive mindre omfangsrige.
Du kan med fordel have tingene liggende i en lille taske, som du nemt kan tage med på ture eller rejser. Hvis du kan behandle skaden lige efter den er sket, vil eftervirkningerne af denne skade også være langt mindre. Jo hurtigere end behandling, jo bedre ser fremtidsudsigterne ud.
Hvad kan hjemmeapoteket med fordel indeholde?
Plastre
Plastre er vigtige til at putte på småskrammer, både for at blodet ikke kommer på andre ting og for at sikre renhed omkring såret. Kommer der bakterier i såret risikerer du at der går betændelse i det, og det lille sår du fik kan lige pludselig blive til stor gene.
Sårrenseservietter
Sårrenseservietter er, i forlængelse af ovenstående, gode til at rense skrammer og sår med, så du undgår at der opstår betændelse. Når såret er renset skal det selvfølgelig holdes rent, hvilket et plaster kan hjælpe til med.
Når der kommer sår på huden, er det oftest fordi huden har haft et sammenstød med et fremmedlegeme, og de kan nemt være forurenede med noget der opfattes som fremmed af kroppen. Hvis det ikke renses vil kroppen svare igen med en betændelsestilstand ved såret, og det vil blive rødt, hæve op og klø. Betændelse er altså rarest at undgå, og derfor gælder det om at rense sårene grundigt. I værste tilfælde kan en betændelse gå over i koldbrand, hvilket du for alt i verden skal undgå.
Termometer
Termometeret er godt til at tjekke hvor kritisk en feber er. For at vide dette skal du selvfølgelig have en ide om hvad din almindelige kropstemperatur er. Normalt ligger et menneskes kernetemperatur omkring 37 grader celsius, men der findes enkelte og lave afvigelser.
Når du måler temperatur, kan det anbefales at du måler samme sted, så du kan sammenligne med sidste gang du målte temperaturen, men også fordi det er mest hygiejnisk, hvis du benytter samme termometer igen og igen. (Det er ikke så rart at få målt temperaturen under tungen, efter den har været brugt under armen) Målinger kan foretages i endetarmen hvilket er mest præcist, men alternativer er fx mundhule, øre, armhule osv. Ved temperatur målinger andre steder end endetarmen skal der som regel tillægges en lille værdi. Læs indlægssedlen ved termometeret for nærmere information om brug og målesteder.
Øjenskyllemiddel
Øjenskyllemiddel bruges blandt andet til at få fremmedlegemer ud af øjet. Har du fx fået et lille insekt ind i øjet, kan du skylle det ud med væsken, hvilket er bedre og mere hygiejnisk end at bruge fingrene. Derudover har øjenskyllemiddel en række andre anvendelsesmuligheder, som kan læses under produktets beskrivelse her på hjemmesiden. Øjenskyllemiddel kan også være med til at redde dit syn, hvis du har fået f.eks. noget basisk eller surt i øjet. Hav altid ca. 2 liter øjenskyllemiddel liggende til worst case tilfælde.
Pincetter
Pincetter er gode til at fjerne fx splinter og andet småt, som fingrene ikke kan få fat i. Er du meget udenfor, eller har du upoleret træværk i huset, kan du nemt risikere at få splinter.
Livet udendørs giver også risiko for at få flåter/tæger. Disse kan nemt fjernes med en flåt-tægefjerner, og det er vigtigt at de fjernes hurtigt og fuldstændig. Redskabet er den bedste sikring mod risikoen for at der efter fjernelse stadig sidder små rester af dyret tilbage i huden, som kan medføre dødelige betændelsestilstande.
Andre gode redskaber
Andre ting der kan være meget gode at have i huset, kan fx være lusekam, støttebind, smertestillende, solcreme og et førstehjælpssæt.
Der er selvfølgelig mange andre ting der kan være gode at have i hjemmet, men køber du dette er du godt dækket ind til de mest basale ulykker. Du kan købe alle disse redskaber i dit lokale apotek eller på apotekeren.dk, som er en online samling af danske apoteker.
Emil sauer Lynge skriver
Angående renseservietter. Læs venligst: http://www.a-apoteket.dk/427/ny-viden-om-pleje-af-s%C3%A5r
Kemikalier skal man holde væk fra sår. De gør fysisk ondt på de stakkels pus (som følgelig for en dårligere oplevelse) og de forringer sårheling. Vask med mild sæbe, skyl efter med rent vand, dup tørt med ren køkkenrulle og sæt plaster på. (Nej, såret har ikke bedst af at “få luft”) hvis i er skeptiske kan jeg anbefale at i selv researcher emnet.
Hvis i kunne skifte “renseservietter” sektionen ud med “mild pH neutral sæbe” gør i jeres læsere en stor tjeneste ved at få gjort kål på myten om at man skal desinficere sår med kemikalier.
Mvh
Emil Lynge
Spejderleder 😉