Trådløs teknologi, kortbetalingssytemer og vask advarsel via e-mail eller SMS. Fællesvaskerier er ikke længere en kedelig, gammeldags måde at vaske sit tøj. De hurtige fremskridt inden for teknologi har ændret hele vaskeriservicen i løbet af de sidste 20 år. Tiden med det klassiske møntindkast til vaskemaskiner og tørretumblere er forbi. I dag kan man betale via kreditkort eller Mobil Pay, og man bliver informeret på sin mobil når tøjet er færdigvasket – Velkommen til fællesvaskerier i den digitale tidsalder. I dag findes der få virksomheder som f. eks. Service Centralen, der betjener bl.a. boligforeninger med industrivaskemaskiner.
Et fællesvaskeri har flere fordele
Der er mange mennesker der bruger offentlige vaskemaskiner. Det sparer en irriterende transport og installation af sin egen maskine. Det gamle image af fællesvaskerier har ændret sig over tid. Stigende priser til vand eller strøm, moderne opholdsrum eller gratis Wi-Fi tiltrækker ikke kun studerende eller de økonomisk svagere. Fleksible betalingssystemer og brugervenlige vaskeriløsninger er ansvarlige for det nye image. I dag er vaskeriservice en del af vores daglige liv – hos hoteller, boligforeninger, hospitaler, plejehjem eller industrifirmaer. Derudover er et fællesvaskeri en meget miljøvenlig løsning til alle, såfremt ejeren har valgt energivenlige vaskemaskiner og tørretumblere.
Danskerne skrotter cirka to vaskemaskiner i timen
Det har selvfølgelig også fordele at eje sin egen vaskemaskine (se her). For det første behøver man ikke at køre den taske med beskidte vasketøj til vaskeriet. Man undgår også den uheldige situation, hvor alle maskiner optaget, i stykker eller ikke er rengjort særlig godt. Får man sit tøj vasket skal man vente – enten på vaskeriet eller et andet sted for at komme retur efter det færdigvaskede tøj. Det kan nemt blive en anstrengende og irriterende proces. Derfor har størstedelen af den danske befolkning besluttet sig for at bruge deres egen vaskemaskine.
Det er dog ikke uden konsekvenser for miljøet. En online artikel fra dr.dk fra år 2016 viser, at vi hellere skrotter vores hårde hvidevarer på genbrugspladsen. Går ens egen maskine i stykker på grund af f. eks. forkalkning, køber mange danskere en ny vaskemaskine, selvom den måske kan repareres. Ifølge artiklen bliver der i gennemsnit skrottet 2 maskiner i timen. Folk synes at det er for dyrt at bruge mange penge på reparationen. Derfor aflevere man hellere sin maskine på genbrugspladsen, for derefter at købe en ny og moderne vaskemaskine. Fællesvaskerier repræsenterer dermed en miljøbevidst og alternativ løsning.
Hvordan vedligeholdes din vaskemaskine?
For at undgå genbrugspladsen eller servicemanden findes der gode råde til vedligeholdelse af din vaskemaskine:
- Giv fugten mulighed for at komme ud af maskinen
Fugten i systemet er ansvarlig for rust og skimmelsvamp i vaskemaskinen. Lad derfor låget og sæbeskuffen stå åben efter hver vask, så maskinen kan blive tør. Det kan eventuelt forlænge vaskemaskinens levetid.
- Brug den rigtig mængde vaske- og skyllemiddel
Det er vigtigt at følge doseringsvejledningen af dit vaskemiddel. Hvis man bruger alt for meget, kan levetiden af hele maskinen forkortes. Det skyldes belægninger der sætter sig på tromlen og andre elementer, fordi de ikke kan skylles ordentligt ud. Det kan derudover medvirke til en dårlig lugt i vaskemaskinen og på tøjet.
- Dræb bakterier med temperaturen
Det er normalt er bakterier sætter sig ind i maskinen. Når der vaskes ved høje temperaturer (evt. uden tøj i maskinen) kan mange bakterier bliver dræbt.
- Brug afkalkningsmiddel en gang i mellem
Kalk i dine hvidevarer er ansvarligt for, at mange vaskemaskiner afleveres på genbrugspladsen. Kalk blokerer vandtilførslen og øger dermed energiforbruget. Derfor er det yderst vigtigt at afkalke sin maskine en gang i mellem. Det kan gøres med afkalkningsmidler eller citronsyre.
Hvis du vil undgå disse irriterende problemer, er et fællesvaskeri et god og miljørigtig alternativ.
Lasse Enevoldsen skriver
Fin artikel, men… I fællesvaskerier bliver bakterier jo spredt i helt enormt omfang.
Hvad gør man fra udlejers side for at bekæmpe den store bakteriespredning i fællesvaskerier?
Lasse, Aarhus