Det er vigtigt, at du er velforberedt, når du skal ud og kigge på brugt bil. Hvis du er usikker på, hvad du er ude efter, eller du møder uforberedt op og træffer en for hurtig beslutning, er risikoen for, at du ikke gør et godt køb simpelthen for stor.
Derfor kan det betale sig at lave noget grundigt research, før du farer ud på brugtbil-markedet. Også selv om du hellere vil have bil i dag end i morgen. Din researchtid er godt givet ud.
Undersøg priserne på nettet
Når du har lagt dig fast på, hvilken type bil du har brug for, kan du finde meget brugbar information på internettet ift. hvilke specifikke bilmodeller, der er attraktive på brugtbilmarkedet. Det er et spørgsmål om at finde en bil, der er velkørende og ikke ofte skal på værksted, og hvor sammenhængen mellem pris og det du får for pengene er god. Undersøg desuden priserne grundigt først, så du har godt med argumenter, når prisforhandlingen går i gang – for prisen på en brugt bil er altid til forhandling!
De vigtigste tips
- Bevar din kritiske sans, når du skal se på bil, og lad være med at forelske dig i en bil, før du har set på den og kørt i den. Hvis du allerede inden har besluttet dig for, at det skal være den, står du ikke i en særligt skarp forhandlingssituation, når I skal blive enige om en pris.
- Tag en god ven med, der har købt brugt bil før, og har erfaring og indsigt i området. Lad ham hjælpe dig med at undersøge bilen grundigt: både i kabinen, udvendigt og i motoren, og bed om hans hjælp til at vurdere, om det er en god handel.
- Lad være med at føle dig forpligtet til at købe! Der kan hurtigt gå nogle timer, hvis du skal snakke med sælger, undersøge bilen og køre en prøvetur. Men det betyder ikke, at du er forpligtet til at købe bilen! Tag dig den nødvendige tid til at finde den helt rigtige bil, det kommer du ikke til at fortryde.
- Få bilen tjekket igennem på et uafhængigt værksted, f.eks. dit lokale FDM testcenter, så du er sikker på, at der ikke skjuler sig væsentlige fejl og mangler. Det koster lidt ekstra, men især hvis du køber en lidt dyrere brugt bil, er det penge, der er godt givet ud.
- Overvej om du skal købe privat eller hos en forhandler af brugte biler – der er fordele og ulemper ved begge dele.
Forhandler eller privat
Der er én ting, du skal indstille dig på, hvis du er på vej ud for at købe en brug bil hos en forhandler: bilen bliver dyrere, end den ville have været, hvis du købte den privat. Det er sikkert, og det er der mange gode grunde til. Alligevel kan det sagtens være det mest fornuftige, at købe hos forhandler frem for privat. En god tommelfingerregel er, at du bør købe hos forhandler, hvis der er tale om en bil til mere end 50.000 kroner.
Du betaler for sikkerhed og garanti
Du betaler ikke bare ekstra, fordi brugtbilsforhandleren vil skumme fløden på jeres handel. Du betaler ekstra fordi, at du får en hel del med i prisen ift. at købe bilen hos en privat. En af de store fordele er den såkaldte formodningsregel, der betyder, at du kan reklamere over fejl og mangler på bilen, som må formodes at have været til stede på købstidspunktet. Det gælder de første 6 måneder efter købet og betyder i praksis, at de fleste mangler du opdager på bilen i denne periode, vil blive repareret gratis hos forhandleren. Hvis han vil undgå at betale, skal han kunne bevise, at fejlen er opstået efter handlen. Det er klart, at kan sælger bevise, at skaden er opstået senere, hæfter du selvfølgelig selv for reparationen.
Desuden vil du selvfølgelig være beskyttet af købeloven i handlen, hvilket kan give en ekstra sikkerhed ift. privat køb, hvor bilen som regel vil være betegnet som ”købt som beset”.
Gør en god handel hos din forhandler
Mange forhandlere af brugte biler tilbyder at tage din gamle bil med i handlen. Det kan være en god løsning, hvis du alligevel skal af med bilen, men undersøg grundigt, hvad en tilsvarende koster på markedet, så du ikke ender med at sælge din bil for billigt. Men bring den endelig ind i forhandlingerne, hvis du synes det kunne være rart at slippe for at selv stå med salget. Og husk: en pris på en brugt bil er ALTID til forhandling, og hvis du ikke kan få forhandlet prisen ned, bør du som minimum få ekstraudstyr med i prisen, f.eks. GPS, rustbeskyttelse, anhængertræk eller andet.
Skriv et svar