Dyrker du mindfulness? Ved du i det hele taget, hvad mindfulness er og hvilke positive effekter det har på os mennesker?
Du kan næsten ikke have undgået at høre om mindfulness, for det er næsten blevet lige så populært som at dyrke yoga. På bare få år er Danmark gået helt amok i denne velvære trend, som mindfulness vel egentlig er, men er der nogen grund til at vi går sådan op i denne “genre”?
Lad os starte med det basale og gå lidt i dybden med, hvad “Mindfulness” egentlig er for noget…
En gren af buddhismen
Selvom mindfulness er et relativt nyt fænomen i Danmark, så har det eksisteret i rigtig mange generationer i østen. Mindfulness er en gren udsprunget af budhhismen.
Det handler om at være til stedet i nuet – være nærværende. Du lærer at være objektiv og ikke så dømmende i forhold til det du møder. Dette gælder både, hvad angår dine følelser, tanker, omgivelser og andre fænomener i din krop.
Du lærer at håndtere og mærke dine følelser og tanker, uden nødvendigvis at lade dig påvirke for meget af dem i situationen.
Du lærer at være komplet opmærksom på alt det indre i dig, men samtidig det ydre omkring dig. Dine sanser vågner og er klar til at sanse alt, men kun med en objektiv tilgang til det du sanser.
Er det virkelig sandt?
Der er ikke lavet mange store videnskabelige undersøgelser omkring mindfulness, ligesom der heller ikke er et entydigt svar på, hvorvidt du kommer i himlen hvis du er troende og opfører dig godt.
Faktum er dog, at de der opnår mindfulness alle beskriver et bedre liv baseret på følgende punkter:
- Opnået større nærvær overfor dem selv og deres omgivelser.
- Lærer at leve i nuet og sætte pris på livets dejlige øjeblikke når de sker.
- Lærer at forholde sig objektiv til dagens udfordringer og møder.
- Opnået en større accept og positivitet overfor dem selv og andre, hvilket har givet større glæde.
- Generelt meget større overskud til dem selv, familie og venner.
Er mindfulness noget for mig?
Det er jo så det store spørgsmål…
Hvorvidt mindfulness er noget for dig, kommer først og fremmest an på, hvilken motivation du har for at det skal lykkedes. Det er som med alt andet. Hvis du ikke tror på det og ikke kan sætte dig stille hen og træne igennem flere uger, så bliver du aldrig god til det og du vil aldrig se resultater af dit arbejde.
Hvis du derimod tror på det, har motivationen i orden og kan acceptere at det tager et par uger at blive god, så er mindfulness helt sikkert noget for dig. Men din indstilling og din villighed til at træne skal være iorden, ellers opnår du ikke “mindfulness” eller noget andet for den sags skyld.
Jeg er klar… Hvordan begynder jeg?
Som jeg ser det har du tre indgangsmuligheder til mindfulness.
- Køb og læs en bog og begynd på egen hånd.
- Deltag på et mindfulness hold.
- Deltag på kurser og workshops.
Hvis du virkelig vil være god til fodbold, så er fodboldskole ikke noget dumt sted at starte. Her får du god råd og vejledning og en masse praktisk erfaring. Ligeledes er det med mindfulness. Hvis du bare sætter dig hen og læser en bog om mindfulness, hvilket ikke er nogen dum idé som sådan, så står du med en masse viden men ingen vejleder. Henning Daverne – Mindfulness guruen i Danmark – har skrevet rigtig gode bøger om mindfulness, men har du evnerne til at lære dig selv de rette tekniker på baggrund af en bog? Jeg har i hvert fald ikke…
Fodboldskolen/Mindfulness holdet giver i mit hovede mere mening. Her deltager du 1-2 gange i ugen på et hold, ligesom når du ville gå til fitness. Her vil der være 1 eller flere lærer der kan hjælpe dig med at få succes med mindfulness. Du lærer de korrekte tekniker og kan få hjælp, hvis du finder bestemt dele af det svært.
Den tredje mulighed er, at lære fra eksperterne… Vil du være god til fodbold, så er Michael Laudrup nok en meget kompetent herre at lære det fra. Indenfor mindfulness er det Henning Daverne du skal gå efter, hvis du ønsker dansk undervisning. Han arbejder til dagligt med at hjælpe de danske erhvervsledere med at blive bedre til mindfulness og generelt forbedre deres overskud og energi, så de kan træffe de rette beslutninger. Han holder også private kurser, hvor du kan tilmelde dig. Her er undervisning fordelt over nogle få dage, hvor det er virkelig intenst. Ulempen er dog, at du står på egne ben efter sådan en workshop, men mon ikke du har lært mindst det samme som dem der tilmelder sig et hold i 3-6 måneder? Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge – hint.
Skriv et svar