Så er juletiden efterhånden forbi os, og for mange familier har det måske betydet indkøb af de helt store julegaver i form af hvidevarer. Men for de fleste er selve bestillingen af hvidevarerne kun første skridt i processen med at få installeret maskinen. Installationen er nemlig ikke altid lige til, og for mange installationer vil det være et lovkrav, at det udføres af autoriseret el- eller VVS-installatør. Så hvornår må man selv installere hvidevarerne, og hvornår skal man få en autoriseret el- eller VVS-installatør til at installere? Og hvor meget vil det koste i fald man skal bruge professionel hjælp?
Det siger Bygningsreglementet
Generelt skal man følge tommelfingerreglen, som lyder, at alle installationer eller ændringer i eksisterende installationer kræves udført af autoriseret el- og/eller VVS-installatør. Du må derfor hverken lave ændringer eller tilføjelser i eksisterende el- eller VVS-installationer. I praksis betyder det, at hvis din nye hvidevarer kræver nye installationer – f.eks. hvis din nye vaskemaskine ikke har de nødvendige vandinstallationer, der hvor du ønsker maskinen placeret – skal du have professionel hjælp fra el- eller VVS-installatør. Alle reglerne kan man læse mere om på Bygningsreglementet.
Må man selv installere vaskemaskine?
Som udgangspunkt følger installationen af vaskemaskinen samme hovedregel fra Bygningsreglementet: hvis vaskemaskinens placering har alle de nødvendige el- og VVS-installationer, og man ikke skal have lavet nogen tilføjelser eller ændringer til installationerne, kan man selv tilslutte vaskemaskinen. Du skal sikre dig, at placeringen for vaskemaskinen som minimum har følgende installationer:
- Stikkontakt med jord i rækkevidde for maskinen (el til vaskemaskinen)
- Vandhane tæt på vaskemaskinen, som giver mulighed for at sætte maskinens vandslange på den (vandtilførsel til vaskemaskinen)
- Håndvask i nærheden med afløb af 40 eller 50 milimeter plastrør (afløb til vaskemaskinen)
Ovenstående er naturligvis vejledende, fordi forskellige vaskemaskiner har forskellige krav om installationer. Det giver derfor god mening at kigge vejledningen for vaskemaskinen igennem, som man enten kan finde i indpakningen for vaskemaskinen eller på nettet. Læs mere om installation af vaskemaskine her.
Må man selv installere opvaskemaskine?
Samme princip for installationen af vaskemaskinen gælder for installationen af opvaskemaskinen, nemlig: hvis opvaskemaskinen har alle nødvendige el- og VVS-installationer, og det ikke kræver ændringer eller tilføjelser, må man selv installere opvaskemaskinen. Generelt kan man være temmelig sikker på, at man har de nødvendige installationer, hvis man tidligere har haft opvaskemaskine på samme placering. Vil du være helt sikker, kan du bruge nedenstående tjekliste:
- stikkontakt med jordforbindelse
- Vandtilslutning
- Afløb
Har placeringen af den nye opvaskemaskine disse ovenstående el- og VVS-installationer, kan du selv installere opvaskemaskinen. Grunden til at det er vigtigt at følge Bygningsreglementets regler er, at at indboforsikringen ikke dækker ved eventuel vandskade, hvis en eller flere af VVS-installationerne er lavet af personer som ikke er autoriserede VVS-installatører.
Må man selv installere køleskab?
Installationen af køleskab er typisk langt mindre omfattende i forhold til installationen af opvaskemaskine eller vaskemaskine. Her kræver køleskabet typisk kun en stikkontakt med jordforbindelse. Såfremt der ikke er stikkontakt med jordforbindelse i nærheden af placeringen af køleskabet, skal du selvfølgelig have fat i en autoriseret el-installatør.
Hvor meget koster installationen fra en autoriseret installatør?
Hvis du ikke har de nødvendige installationer til opsætningen af hvidevaren – eller hvis installationerne kræver ændringer eller tilføjelser – skal du have fat i en autoriseret el- og/eller VVS-installatør. Så hvor meget koster installationen af en autoriseret installatør? Prisen varierer i sagens natur af en række ting, navnligt:
- Omfanget af installationerne, og hvilke materialer installatøren skal bruge
- Hvilken landsdel du er bosiddende i (timelønnen for en autoriseret installatør svinger en del fra for eksempel hovedstadsområdet til Sønderjylland)
Generelt skal man dog regne med en timeløn mellem 400-1000 DKK. De fleste installationer kan laves på et par timer, så man skal regne med at budgettere 1200-2500 DKK for installationen inkl. materialer.
Skriv et svar