Det er desværre en udbredt misforståelse, at kabler til HI-FI kan sammenlignes med almindelige ledninger som f.eks. bruges til lamper og elektriske apparater. Mange undrer sig over, at de forskellige kabler er så ”dyre”, når en almindelig ledning kun koster et par kroner meteren, og derfor fristes de til at købe de billigste kabler de kan finde, typisk i et varehus eller lignende. Det er imidlertid en stor fejl, for et kabel til HI-FI vil ofte være det svageste led i hele opstillingen, og det billigste sted at optimere performance.
Specialbutikker vildleder forbrugeren med kablerne
Overskriften strammer den måske lige rigeligt, men jeg er temmelig forarget over, at mange radio/tv-butikker tilbyder et væld af kabler og tilbehør med meget tvivlsom kinesisk oprindelse. Sådanne butikker burde vide bedre, og jeg mistænker dem da også for, at de reelt gør det hel bevidst. Det tjener helt sikkert mest på TV og HI-FI produkter, og så undlader de at rådgive korrekt, så kunden ender med at få en stak billige kabler med hjem. Jeg er helt overbevist om, at rigtig mange forbrugere har diverse anlæg stående i stuerne, som kunne forbedres kraftigt ved blot at udskifte lidt kabler hist og her.
Som jeg ser det, har forbrugerne ikke en jordisk chance for at gennemskue tingene – kabler er ikke for begyndere, og som tingene er, er vi kun ganske få, der egentlig forstår vigtigheden af et godt kabel. Jeg har i min omgangskreds set masser af eksempler på, at der er indkøbt dyre anlæg og apparater af god kvalitet, men at resultatet i bedste fald er middelmådig lyd og billedkvalitet.
Min kammerat kunne høre forskel på kablerne
I sin tid var jeg selv en af de udvidende hvad angik kabler, men jeg blev overbevist en aften jeg havde besøg af en kammerat. Jeg havde forbundet men relativt dyre forstærker og CD-afspiller med en billigt phono-kabel, og han påstod, at han med et medbragt kabel kunne forbedre lyden markant. Det troede jeg ikke på, så han indvilgede i at lave en blindtest, hvor jeg skiftede mellem kablerne. Han skulle så lytte til anlægget, og ”gætte” hvilket kabel der var forbundet. De første par gange troede jeg det var held, men efter at have skiftet tilfældigt rundt på kablerne 10-12 gange, var jeg lamslået, men samtidig overbevist. Han kunne hver eneste gang angive, hvilket kabel der var brugt, og det endda i løbet af få sekunders lytning.
Kabler fra Sinox
Det kabel jeg selv havde købt, var et no-name phonokabel fra en dagligvarebutik – til måske 35 kroner. Min kammerat havde derimod medbragt et Sinox-kabel af typen HD Premium. Som jeg husker det, kostede et sådant kabel omkring 150 kr., så det er jo ikke fordi prisforskellen som sådan er svimlende. Men det gjorde alligevel en afgørende forskel i lyden, og efter lidt lytning kunne jeg også selv høre forskellen.
Siden den gang, har jeg haft en særlig forkærlighed for kabler fra Sinox, selv om der selvfølgelig også findes mange andre gode kabelproducenter derude. Sinox er dog langt fra en dyr producent som sådan, der findes tilsvarende kabler til ti-dobbelt pris. Men det gode ved Sinox er, at de har kabler i flere kvaliteter. Det tiltaler mig også, at de går op i både arbejdsmiljø og miljøet generelt. Bl.a. har virksomheden vundet en BSCI-pris på den baggrund.
Find dine kabler i middelklassen
Tager man udgangspunkt i et simpelt kabel som f.eks. et phono-kabel, fås de i alle mulige prisklasser. Som nævnt havde jeg købt et til 35 kroner, og kammeraten havde et til 150 kroner med markant forbedret lyd. Men tilsvarende kabler fås også til over tusind kroner for en halv meter, hvor der er kælet for alle detaljer, med guldstik og spændende nytænkning mht. kobberledernes udformning osv. Her tror jeg dog man skal have en lidt praktisk tilgang til emnet. Som med så meget andet er det sådan, at man får mest for pengene ved at placere sig i midterområdet. Man kan næstens sige sig selv, at et kabel til 35 kroner kun har kostet et par kroner at fremstille, når der også skal være plads til avance i flere led. På den anden side er et high-end kabel til 1000 kroner uden for de flestes rækkevidde, og derfor bliver det ekstra dyrt, alene pga. den begrænsede efterspørgsel.
Højttaler-kabler er også et overset område
På samme måde som signalkablerne, er højttalerkabel også et typisk område, hvor man som forbruger kan være fristet til at spare. Men tænk over, at det fjollet at købe et par dyre højttalere til flere tusinde kroner, og derefter ødelægge lyden pga. en besparelse på få hundrede kroner på højttalerkablerne. Specielt bashøjttalere kræver meget strøm gennem kablet, og små tynde kabler som man ser på de såkaldte ”konfirmandanlæg” duer ganske enkelt ikke. De kvæler bassen effektivt! Højttaler-kabler skal som minimum være kraftige, men der mange andre parametre der gør sig gældende, men dem må vi komme ind på i en anden artikel.
Skriv et svar