Pølser har altid været en del af dansk madkultur. I et historisk perspektiv har pølsen været en måde for bønderne, at udnytte alle dele af kødet fra dyret til fødevarer. Denne måde at udnytte kødet i pølser har i øvrigt ikke kun været et dansk fænomen. Næsten alle lande har en pølse variant. Det gælder dermed også for eksempel den velkendte skotske haggis, eller den franske andouillette som består af dyrets indvolde som er proppet ned i henholdsvis en fåremave og en tyktarm. Pølse varianter som disse ligger dog langt fra de typer vi kender i Danmark, hvor en pølse som oftest består af hakket grisekød som er stoppet i enten en lammetarm, svinetarm eller kunsttarm. Valget af tarm til pølserne afhænger af hvilken pølsetype man vil have. Lammetarmen bruges typisk til tynde pølser som for eksempel hotdog pølser, mens den tykkere svinetarm bruges til pølser hvor man ønsker en større diameter og et kraftigere knæk, som for eksempel en frankfurter.
Pølser i mange varianter
Lige så længe som man har lavet pølser, har man også krydret dem og nogle gange også røget dem. Dette har man gjort på forskellige måder rundt i Danmark og dermed har der også været god grobund for en levende pølsekultur. Dermed har der også været grundlag for store forskelle på hvordan man har forarbejdet, krydret og tilberedt sine pølser. Hvis man skal se på en overordnet trend i forskellene, er det altid interessant at så på forskellen mellem Sjællænderne i øst og jyderne i vest. Når Vest-danskerne fremstiller pølser gøres det på baggrund af opskrifter der giver en meget mager og tør pølse. Sjællænderne der imod har altid sværget til de mere fede og saftige pølser. Når man går endnu længere ned i de små regioner vil man også finde små forskelle i måden man krydrer og fremstiller pølser på. Således er for eksempel sønderjyderne meget entusiastiske omkring deres pølser. Denne pølsekultur har i nyere tid også fået masser inspiration fra andre himmelstrøg. Således findes der i dag mange forskellige pølser lige fra chili pølser til ostepølser over til Provence inspirerede pølser med basilikum og oregano. Således vil man i dag kunne finde en pølse der passer til hver en gæst til grillfesten.
Opskrifter til pølser
En ting er, at have en masse forskellige varianter af pølser. Noget andet er at have nogle forskellige retter at serverer pølserne til. Her kan man hos GØL Pølser finde masser af opskrifter til pølser. Måden de har gjort det på her er, at inddele pølse opskrifterne i kategorier. Du finder både hotdog opskrifter, egnsretter og grillopskrifter på siden. Disse kategorier lyder sådan set meget almindelige. Men de dækker dog over nogle ret pudsige overraskelser. For eksempel kan du under egnsretterne finde en Bornholmsk opskrift som er kraftig inspireret af den kendte ”Sol over Gudhjem” med rå æggeblomme og hele svineriet. Eller hvad med en Asian Dog som du finder under grillopskrifterne. Denne består af en pølse i forårsrulle dej sammen med asiatisk inspireret fyld og dip. Under hotdog opskrifterne bliver du også udfordret på den traditionelle sennep, ketchup, remoulade hotdog. Her finder du blandt andet en bubbledog som består af både onion rings, bearnaise sovs og brioche hot dog brød og skal i øvrigt serveres med champagne!
Pølser til alle måltider
Således er der lagt op til, at du både kan få pølser til morgenmad, brunch, frokost, eftermiddagsmad, aftensmad og natmad. Dog vil de fleste vil nok betakke sig for at skulle spise pølser til alle dagens måltider. Men med GØL’s opskrifter til pølser er der helt sikkert lagt op til en masse nye og spændende måder at bruge en gammel klassiker som pølser, på nye måder.
Skriv et svar