Hvert år oplever et højt antal danskere, at de kommer ud for en ulykke i deres eget hjem. I mange af tilfælde er der tale om en fald-ulykke. Faktisk estimeres det, at næsten 50.000 personer hvert år kommer til skade, fordi de er faldet i deres eget hjem. Der er ikke udarbejdet egentlige statistikker, som fortæller hvor i hjemmet det sker, men man ved, at helt op mod 1.300 – 1.500 pensionister hvert år mister livet som følge af en faldulykke derhjemme.
Badeværelset er ofte synderen
Selvom der ikke findes statistikker er der imidlertid meget der peger på, at badeværelset udgør en stor andel af de omtalte ulykker. Til forskel fra de andre rum i huset, kan der være utrolig glat på badeværelset. Gulvet er ofte belagt med klinker, som – når de bliver våde – kan blive særdeles glatte. Det, kombineret med, at man ofte har behov for at række ud efter ting såsom børster, håndklæder, shampoo og lignende, giver en væsentlig risiko for at falde.
En badestol afhjælper problemet
Der findes umiddelbart to løsninger på problemet. Den ene er, at montere støttegreb, så man har noget at holde fast i mens man tager bad. Det er en billig løsning, men den kræver til gengæld, at du får dem monteret korrekt. Derudover medfører det, at du er nødt til altid at holde fast i dem mens du bader, for at opnå den ønskede sikkerhed.
Alternativt kan du bruge en badestol. Hvis du sidder ned mens du bader, bliver risikoen væsentligt reduceret. Samtidigt har du frihed til at bruge begge hænder, uanset om du har brusekabine eller badekar.
Der findes i dag mange forskellige typer badestole på markedet. I de følgende afsnit vil vi gennemgå de ting, du som minimum skal undersøge før du køber.
Højden på badestolen skal kunne indstilles
Det første du skal kigge efter er, om badestolen kan indstilles i højden. Det er ofte pensionister der særligt har behov for en badestol. Derfor er det vigtigt, at stolen kan indstilles ergonomisk korrekt, så man ikke pådrager sig skader i ryggen eller lænden mens man bruger den.
De fleste stole kan heldigvis nemt tilpasses i højden. Typisk har en stol fire ben i aluminium, der kan indstilles som et teleskop. Derfor er det også nemt at ændre højden, hvis I er flere der skiftes om at bruge stolen, men har behov for forskellig højde.
Undersøg, hvor meget badebænken må fylde
Det lyder muligvis banalt, men det er vigtigt at sikre sig, at din brusekabine eller badekar har tilstrækkeligt med plads. Badebænke og badestole fås i mange forskellige størrelser og former. Stolen skal kunne placeres, så du har nem adgang til både bruser, hylden med shampoo og gerne et håndklæde. Samtidigt skal der være tilpas frirum omkring dig, så det ikke føles trangt. Husk på, at man ofte har armene lidt ude fra kroppen når man bader. Du kan eventuelt tage en lille taburet med ud i brusekabinen, og få en fornemmelse af hvor stor en stol du har plads til.
Skal stolen være nem at flytte?
Er du alene om at bruge badeværelset er det formentligt ikke så afgørende, om du vælger en stol, som er nem at flytte rundt på. Deler du derimod badeværelset med andre, som ikke har behov for badestolen, kan det være yderst praktisk. Nogle badestole kan klappes sammen, og er derfor nem at tage med ud og ind i brusekabinen – eller blot at have stående op af væggen derinde. Der findes også et badesæde, som er beregnet til vægmontering. Det er pladsbesparende og praktisk, men tåler ikke nær så høj belastning som de almindelige badestole. Samtidigt kræver det, at du selv kan montere det på den væg, hvor det skal sidde, eller at du betaler en håndværker for at udføre opgaven.
Du kan finde mere omkring badestole på www.livetsomsenior.dk.
Skriv et svar