I medierne er der masser af historier om den ene succes efter den anden fra folk, som bruger cannabis til smertelindring. Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen er dog afventende, fordi der efter sigende ikke er lavet nok forskning på området. Om det er en forklaring der holder er dog et godt spørgsmål, for der er masser af studier og forsøg, som viser at cannabis har nogle uundværlige egenskaber, når det kommer til smertelindring og måske endda noget så mirakuløst som kurering af kræft. Der er altså mange diskurser omkring emnet, og også på den politiske front er der utrolige uoverensstemmelser. Skal man legalisere cannabis til medicinsk brug? Og hvad med til rekreationelt brug?
De to typer af olier
Meget af det ”nye” på markedet inden for cannabis er cannabis i olieform. Der findes to typer, hvor den ene er lovlig og den anden ikke er. Der er tale om henholdsvis CBD-olie og THC-olie. Du kan læse mere om forskellene på https://lovlig-cannabis.dk/. Cannabis indeholder nemlig en række aktive stoffer, hvor THC-stoffet er euforiserende. CBD er til gengæld ikke et psykoaktivt stof og er den grund er CBD-olie ganske lovligt, selvom THC-olies egenskaber muligvis kan række mere vidt og lindre andre typer for smerter end CBD-olie kan. Derudover er det klart, at THC-olie er en langt sundere måde at blive euforiseret af hamp end det for eksempel er at ryge en joint, for det har aldrig været sundt at ryge ligegyldigt hvad man ryger.
Der er altså en række ting, der tale for, at THC-olie og andre former for euforiserende cannabis også legaliseres – både til medicinsk og rekreationelt brug.
Politikernes uenigheder
Alternativet går ind for at legalisere cannabis, også det, der ikke er til medicinalt brug med den argumentation at at brug af cannabis foregår, om det er lovligt eller ej, og at det endnu ikke er bevist om hash fx kan føre til psykoser, sådan som mange er bekymrede for. Konservative er derimod meget imod legalisering af cannabis, fordi det blandt andet er skyld i øget kriminalitet. Enhedslisten er derimod for en legalisering og ønsker en statskontrolleret ordning, så cannabis vil blive solgt lovligt, pengene vil ryge i statskassen og ikke i hænderne på bagmænd. Også Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance er med på en legalisering af hash ved et reguleret salg. Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er derimod ikke positivt stemte over for legaliseringen. Dansk Folkeparti er overbeviste om, at selv en legalisering ikke ville gøre noget godt for at mindske det kriminelle marked. Alt imens er Venstre og Socialdemokratiet helt på linje med, at hash ikke skal legaliseres, fordi det er sundhedsskadeligt og vanedannede.
Ikke desto mindre har folketingspolitikerne for nylig stemt enstemmigt for en indførsel af en forsøgsordning med medicinsk cannabis. Det gælder derfor for nogle patientgrupper, at de kan få medicinsk cannabis på recept. Det er blandt andre sklerosepatienter, rygmarvspatienter, smertepatienter og patienter, der behandles med kemoterapi, som den nye forsøgsordning gælder. Det er blandt andet den nuværende sundhedsminister fra Venstre, Ellen Trane Nørby, der står bag forsøgsordningen. Ordningen er et svar på det behov, der er blandt syge danskere om at kunne få fx cannabis-olie på anden vis end gennem det sorte marked. Der er også enighed om at patienterne skal kunne få tilskud til behandlingen.
Det vil altså sige at politikerne sådan set er enige, når det kommer til det medicinske cannabis: Det er klart en behandlingstype, som er nødvendig at gøre brug af for visse patienter. Til gengæld er der lang vej endnu, når det kommer til legalisering af hash også til rekreationelt brug. Og stadig er den medicinske cannabis, noget kun få grupper af mennesker kan få gavn af.
Søren skriver
Kan absolut intet forkert se i produktion af især CBD, det er har vist sig at være et rigtig godt middel mod mange sygdomme – såsom Parkinsons.
jeg synes det er en ret forældet tankegang at Cannabis fremtvinger mere kriminalitet, der er efter min mening langt flere euforiserende stoffer der kan være mere skyldige på det område – som IKKE har noget medicinsk formål.