Belysningen spiller en meget vigtig rolle i indretningen af din bolig. Især for os, der bor i norden, hvor halvdelen af året ligger hen i delvis mørke. Ud over at belysningen har den basale og rent praktiske funktion, at det skal give lys, når der ikke er tilstrækkeligt dagslys, så kan lyseffekter og valg af lyskilder også stimulere sanserne og skabe et personligt udtryk i boligen. Lyssætningen skal dog også tage højde for de aktiviteter, som rummet skal kunne rumme, og der er stor forskel på, om det er et arbejdsrum, et soverum eller et opholdsrum, som skal indrettes med lys. Derudover vil man også kigge på om det er store eller små rum, om der er højt til loftet og hvilke farver gulv og vægge har. Der er som udgangspunkt 4 grundlæggende typer af belysning: Basislys, praktisk lys, spot lys og stemnings lys.
Basislys er de lyskilder, som er nødvendige for at kunne færdes i rummet uden naturligt dagslys. Det kan f.eks. være fra lofts lamper, væg lamper eller standerlamper som giver et diffust og blødt lys, der kan oplyse hele rummet. Man skal dog lige være opmærksom på, at mennesket tiltrækkes helt instinktivt af lys, så blikket vil helt naturligt rettes mod kraftige lyskilder. Det betyder, at hvis man har en enkelt og meget kraftig lyskilde i f.eks. loftet, som mange er tilbøjelige til at have, så vil man helt automatisk lægge mærke til den, hver gang man træder ind i rummet. Derfor bør man ofre lidt ekstra på denne type lyskilde og evt. vælge en smuk lysekrone eller lign. som passer til rummets størrelse og indretning i øvrigt. Noget som er fedt at se på, hver gang den bliver tændt.
Hvis rummet er et arbejdsrum som et kontor, et køkken eller lign, vil der typisk være behov for mere praktiske lyskilder lige der, hvor man skal sidde eller stå og arbejde, læse, skrive, spise eller lign. Det er også muligt, at man skal overveje lyskildens evne til at gengive farver, da det kan have stor indflydelse på opfattelsen af et rum og dets interiør. Hvis der er tale om et arbejdslys, kan det især have betydning. Lysets farvegengivelse måles i RA på en skala fra 0-100, hvor 100 = 100% farvegengivelse. Sollys har en RA-værdi på 100, en glødepære ligger på 99, mens et lysstofrør ligger på værdier fra 52-97 RA afhængigt af lysstofrørets kvalitet. Det er en god tommelfingerregel, at anvende en RA-værdi på min. 80 i et opholdsrum.
Den tredje type belysning, spotlys, kan anvendes til at rette fokus på særligt interessante steder eller ting i et rum. Hvis man f.eks. har nogle arkitektoniske finesser, kunstgenstande, malerier eller lign, som man gerne vil fremhæve, så er et direkte spotlys på de pågældende elementer en fremragende måde at fremhæve dem på.
Endelig kan man vælge lyskilder, som kun har den funktion, at skabe en behagelig og hyggelig stemning i rummet. Dette kan styres gennem lyskildens såkaldte ”lysfarve temperatur”. Lyset fra en kunstig lyskilde kan føles enten varmt eller koldt. Varmt lys får folk til at føle sig afslappet og godt tilpas, mens koldt lys giver uro og utilpashed.
Lysfarvetemperaturen måles i Kelvin (K). Jo højere K-værdi jo koldere føles lyset. Et lysstofrør har f.eks. en K-værdi på ml. 3000-4000 Kelvin, mens en almindelig glødepære ligger på ca. 2700K. Stearinlysets skær har en K-værdi på ca. 1900 og giver altså det varmeste lys, hvilket forklarer, hvorfor man altid taler om, at stearinlys skaber hygge og varme.
Når man skal vælge lamper eller lyskilder (for lyset kan integreres i boligen på mange spændende måder i dag), så er der et par gode huskeregler: Store rum – store lamper og små rum – små lamper. Specielle og iøjnefaldende lamper vil give rummet personlighed og karakter, mens neutrale lamper flytter fokus hen på det, som bliver belyst i stedet for på lampen selv.
Skriv et svar