Et rum med skrå vægge kan være en stor udfordring indretningsmæssigt, men hvis du tænker kreativt og vælger alternative løsninger, kan et rum med skrå vægge være mere end blot hyggeligt – det kan også være funktionelt og praktisk indrettet, men al den opbevaringsplads, som du har brug for. Læs mere herunder og få gode tips til at indrette et hjem med skrå vægge.
Skråvægge – en gave og en udfordring
Et hjem med skråvægge står for mange, som det ultimative, når det kommer til hygge og stemning. Men der er også nogle åbenlyse ulemper ved de skrå vægge, som optager meget plads og udfordrer til at tænke anderledes rummeligt, og ikke bare per automatik placere alle møbler op af væggene. Tør du tænke lidt anderledes, er der dog mulighed for at få det optimale ud af dine skråvægge, og dermed indrette et hjem med en atmosfære udover det sædvanlige.
Placering og valg af møbler
Hvordan du placerer dine møbler, gør en stor forskel for rummelighedsfornemmelsen i et rum med skrå vægge. Og i virkeligheden kommer det lidt af sig selv, får de lave vægger sætter naturlige begrænsninger. Et godt tip er at placere sofaen, sengen, spisebordet, eller hvad der nu er rummets centrale møbel, ud fra rummet og med god plads omkring sig. Et rum med skråvægge er også mere følsomt over for overmøblering, og kommer nemt til at virke proppet, så et godt råd er, at holde indretningen relativt simpel og minimalistisk. Undgå tunge møbler, høje reoler og andet, som kan give en fornemmelse af manglende plads.
De alternative opbevaringsløsninger
Når nu du har fået dine møbler væk fra væggene og indrettet et hyggeligt og rummeligt rum med lys og luft, er det tid til at kigge på dine opbevaringsmuligheder. Klassiske reoler og kommoder er sjældent en optimal løsning med skråvægge, og derfor skal der tænkes kreativt. Og din rummelige indretning giver netop mulighed for at udnytte den lavloftede plads under skråvæggene til genial opbevaring. Brug f.eks. bogkasser eller hjemmebyggede reoler, der passer i højden til skråvæggene, og dermed udnytter de lave vægge, som ellers er så svære at møblere. Og hav særlig fokus på de lave, mørke hjørner, som ofte opstår. De er perfekte til et hyggehjørne med puder eller til afslappet opbevaring i gamle trækasser, kurve eller dekorative stofposer.
Dekorer de skrå vægge
Også når det kommer til vægdekoration, er skrå vægge en udfordring. Traditionelle billeder og plakater gør sig sjældent godt på en skrå væg. Men med alternativer, kan du nem give væggene et moderne og grafisk udtryk. Det kan du f.eks. gøre med tapet, som du kun anvender under skråvæggen eller på selve den skrå del af væggen, eller du kan gøre det med grafiske wallstickers, som du kan lade sprede sig fra de lige vægge til de skrå – og måske helt op på loftet. Mulighederne er mange, og hvis du ikke føler dig kreativ, er der meget inspiration at hente på diverse boligblogs på nettet.
Lys, lys og mere lys
Den helt store udfordring for et rum med skrå vægge er dog lyset. Der vil næsten altid være udfordringer med at lukke tilstrækkeligt med lys ind i et skråvægget rums hjørner, og derfor er lyssætning det absolut vigtigste for dit rum. Fokuser på god loftbelysning, der kan lyse hele rummet op, og suppler med lave gulvlamper, der kan give godt og hyggeligt lys i rummets mørkeste kroge. Små lysende glaskugler fra f.eks. IKEA kan være en god løsning, eller du kan overveje en lyskæde, som kan draperes fra loft og hele vejen ned mod væggen. Du kan næsten ikke få for mange forskellige lyskilder i et rum med skrå vægge, og det er næsten umuligt at gå galt i byen med god belysning.
Jens Høgh Simonsen skriver
SKRÅ VÆGGE: har rigtigt gode betragtninger omkring tag-etagen som det tveæggede svær: Fantastisk hyggeligt med de skrå vægge – men bare næsten umuligt at indrette.
Men tag et kig på attics.dk. Et dansk, designet og patenteret opbevaringsmøbel der gør det muligt at indrette op mod den skrå væg med reol, skab eller kommode.
Møblet kommer i handler til efteråret 2015 og giver os der bor i 1½ plans huse nye muligheder for at skabe brugbare rum ved den skrå væg og skunk.