Mange danskere er slet ikke bevidste omkring hvor meget de kan spare, ved at få installeret en varmepumpe i et hus hvor der benyttes el-varme. Potentialet er stort men er stadigvæk relativt u-opdaget af mange.
Med almindelig el-varme så er virkningsgraden 100 %, hvilket vil sige at ved 1 Kwh tilført giver 1 Kwh varme. Varmepumper derimod har en virkningsgrad på mellem 350 0g 550 %, altså levere varmepumpen meget mere varme end den energi der bliver tilført.
Princippet bag minder om det vi kender fra et køleskab, hvor en kompressor hiver varmen ud af køleskabet og slipper det ud på køleskabets bagside, når det gælder varmepumper, så er det bare med modsat fortegn og varmen hives ud af enten luften eller jorden, bliver komprimeret og senere afgivet til boligen.
Der findes tre varmepumpe varianter
Alt efter hvilket budget og behov man har, så findes der forskellige løsninger.
Luft til luft
Dette er den mest benyttede varmepumpe, og det skyldes hovedsageligt at den er billig at købe, og passer perfekt til sommerhuse. Pumpen henter varme fra den omkring liggende udeluft og komprimerer den inden varmen bliver leveret til boligen. Denne type varmepumpe kan udelukkende bruges til opvarmning af boligen, og hvis man ønsker en løsning der også kan klare brugsvandet, så skal man have en luft til vand varmepumper eller alternativt et jordvarmeanlæg. Forskellen på denne type og de to andre, det er at dette anlæg ikke kan anvendes til opvarmning af brugsvand.
Der er flere producenter på markedet, og de har hver især en lang række modeller, blandt de mere populære, kan nævnes Panasonic, LG, Bosch og Mitsubishi.
Luft til vand
Energien hentes fra den omkringliggende luft udenfor og omsættes til varmt vand, som kan bruges til opvarmning og varmt brugsvand. Effektiviteten er lidt dårligere end et jordvarmeanlæg, men etableringsudgifterne er en smule lavere. En luft vil vand varmepumpe er relevante i huse der har et mindre opvarmningsbehov, f.eks. lavenergihuse, men også mindre parcelhuse.
Flere producenter laver også luft til vand varmepumper, en af de store spillere på det danske markeder er danske DVI, og deres løsning er blandt de bedste.
Jordvarmeanlæg
Dette er det mest energieffektive form for anlæg, men kræver også en stor installation og er derfor også det dyreste anlæg at få etableret. Man skal være opmærksom på at dette anlæg kræver et større udeareal, da der skal graves jordslanger ned i jorden, og det kræver et areal der et dobbelt så stort, som det areal der ønskes opvarmet. Varmen hentes her fra slangerne i jorden og bliver så brugt til opvarmning af brugsvand og opvarmning af boligen. DVI er også blandt de førende for denne type anlæg.
Interesseret i en varmepumpe?
Hvis man ønsker professionel vejledning, så findes der en håndfuld landsdækkende varmepumpe forhandlere, som udelukkende beskæftiger sig med varmepumper, og derfor kan vejlede dig bedst muligt. De kan også sælge pumpen langt billigere end den lokale vvs-mand eller lignende, da de har stordriftsfordele og kan få pumperne billigere, og har sat det hele i system.
Mulighed for tilskud
Hvis man vælger en varmepumpe der energivenlig nok, typisk hvis varmepumpen har energimærke A, så kan man søge et tilskud i forbindelse med sit køb. Tilskuddet tildeles som led i et ønske om at danskerne skal energiforbedre deres bolig, og ordningen administreres hos de danske energiselskaber. Tilskuddet ligger på et niveau på 500-1000 kr. alt efter ens nuværende opvarmningsform og hvilken løsning man vælger.
Vedligeholdelse af varmepumper
En varmepumpe benytter kølemiddel, og derfor er det lovpligtig at få sin varmepumpe serviceret af en autoriteret montør en gang om året. Dette gælder for alle varmepumper der indeholder mere end 1 kg kølemiddel. Kølemidlet er essentiel del af varmepumpens indre kredsløb, men kan være giftigt, og derfor skal der kontrolleres for utætheder og lignende. Mere information om reglerne findes her.
Skriv et svar